Ki kicsoda a násznépben?

2015. április 08.

A legtöbb esküvővel kapcsolatos beszélgetésen elhangoznak az örömanya vagy éppen a koszorúslány szavak, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelentenek ezek, vagy éppen mi a szerepük, illetve mit illik viselniük a nagy napon.

shutterstock_243066319_kicsi.jpg

Az örömanya

Nyilvánvaló, hogy a menyegző napján az ara és a vőlegény, azaz a házasulandó pár áll a középpontban, hiszen az ő szerelmük megpecsételéséről szól ez a nap. Megjelenés szempontjából azonban nem mindegy, hogy mit visel például az örömanya. Akár a lány, akár a fiú mamájáról is van szó, kerülnie kell a pirosat, a fehéret, a szűket, a mélyen dekoltáltat és semmiképp se akarja túlöltözni a menyasszonyt, még akkor sem, ha az ara egy rendkívül egyszerű menyasszonyi ruhát is választott az esküvőjére. Ha komoly fejtörést okoz az örömanyának a ruhaválasztás, akkor egyrészt gondolja végig, mi illik a stílusához, korához, habitusához és válasszon kedvére például egy szép kosztümöt vagy egy sikkes estélyit. Ha azt a néhány szabályt, amelyet fentebb említettünk betartja, biztosan nem lő majd mellé.

A koszorúslányok

Kik is ők valójában? Manapság a legjobb barátnők, vagy éppen a családban lévő kisebb lánykák, akik a fátylat viszik vagy virágokat szórják. De a hagyomány szerint a koszorúslányok díszes ruhás hajadonok voltak, akiknek az volt a feladatuk, hogy megtévesszék a rossz szellemeket, koszorúként körbeölelve a menyasszonyt, megvédve őt minden rossztól, illetve azoktól, akik el akarták rabolni őt.

Egy másik teória szerint olyan hajadon lányok voltak régen az ara koszorúslányai, akik az egyenlő esély érdekében, egyforma ruhába öltözve férjet akartak találni.

Visszatérve a manapság bevett szokásokhoz, az idősebb és nagyobb koszorúslányok a menyasszony előtt haladnak az oltár elé, ők kísérik az a házasuló lányokat életük egyik legfontosabb színhelyére, míg a kislányok az ara mögött, a hosszú uszályt vagy fátylat tartják.

A szertartás végén a picik közül az egyik lányka halad az immár házaspár előtt, és ő szórja fel virággal a pár előtti utat, hogy azzal simábbá tegyék az új életük előtt álló életszakaszt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasodnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr947350134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása