Esküvői jelképek

2015. március 20.

Házasodni márpedig jó! És rendkívül izgalmas is. Általában ez a nap minden frigyre lépő pár életének egyik legszebbike, még akkor is, ha azért akad néhány apró hiányosság. És az esetek többségében akad is, ám ezekkel jobb nem is foglalkozni már a nagy napon, mert csak bosszantanák az embert. Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a legalapvetőbb kellékek, amelyek egyben jelképek is, időben meglegyenek.

A menyasszonyi ruha

Talán minden friss menyasszony a ruha kiválasztására gondol elsőként. És milyen jól is teszi! Nem véletlenül, hiszen mire egy hölgy megtalálja élete legfontosabb ruháját, addig akár hetek, hónapok is eltelhetnek. De mit is érdemes tudni a menyasszonyi ruháról. Amellett, hogy a házasságkötés egyik alap kelléke, elég komoly történelmi múltra tekint vissza. Már az ókorban is különféle anyagokkal díszítették a hölgyeket, és ezekből az időkből ered a hófehér menyasszonyi ruha is, hiszen már ekkor is a makulátlan tisztaságot jelképezte ez a szín. Bár újra és újra divatba jönnek az ekrü, a halvány rózsaszín, zöld színű esküvői ruhák, a fehér örök. Tény és való, hogy azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy az adott hölgy bőréhez, hajához milyen szín áll jobban, mert ha valakihez nem passzol a hófehér szín, akkor érdemes más típusú ruhát választania. Külön fontos még, hogy egy igazi menyasszonyi ruha nem csak színében, hanem anyagában, fazonjában, díszítésében is megkülönböztethető kell, hogy legyen. Ám ha valaki nem először megy férjhez, nem illik fehérben kimondani az igent. 

eskuvoijelkepek.jpg

A menyasszonyi fátyol

Ez az a jelkép, amelyet manapság már nagyon sok menyasszony elhagy és például kalapot vagy egyéb fejdíszt visel a házasságkötés napján. A fátyol alapvetően a szűziesség jelképe, ezért sem ajánlatos olyan hölgynek viselnie, aki nem először megy férjhez. Ennek a kiegészítőnek a titokzatossága azonban elvitathatatlan, hiszen egyszerre takar és látszani sejtet egy kicsit. Régen szokás volt, manapság azonban már nem annyira, hogy a menyasszony fátyollal elfedett arccal lép be a ceremónia színhelyére, majd amikor a vőlegényhez ér, akkor vagy a leendő férj vagy a mennyasszony maga felfedi az arcát.  

A jegygyűrű 

A házasságkötés másik főszereplő párosa a jegygyűrű. Ennek a nemes ékszernek a beszerzése legalább akkora súlyú, mint a menyasszonyi ruháé, hiszen mire a házasulandók megtalálják a GYŰRŰ-t, szintén hetek telhetnek el. Érdekesség, hogy karikagyűrűt már az ókorban is ismerték, sőt feljegyzések szerint Egyiptomból származik ez a jelkép, amely az első időkben még nem is fémből, hanem kenderből készült. Afrikában sem nemesfémből, hanem elefántcsontból készítették az első ilyen jellegű ékszereket.

A menyasszonyi csokor

Végül, de nem utolsó sorban pedig ejtsünk néhány szót a menyasszonyi csokorról. Manapság különféle virágokból álló, különféle stílusú csokor közül lehet választani, és mi magunk találhatjuk ki, hogy milyen virágokat szeretnénk benne látni. Mielőtt azonban nagy válogatásba kezdenénk érdemes azt eldönteni, hogy színes vagy fehér csokrot szeretnénk-e. A fehér hagyományosan az ártatlanságot, a tisztaságot jelképezi, a vörös rózsa a szerelmet, a zöld színű virág a reményt, a tulipán a nőiességet, a rózsaszín virág pedig a kecsességet. Érdemes szezonvirágokból készíttetni, ám ezt nem mindig lehetséges.

Bár még számos más jelképe is van az esküvőknek, mégis talán ezek a legfontosabbak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasodnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr587286817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.21. 20:51:41

Baromság, a két ember a fontos, nem ezek a marhaságok.

Lángharcos 2015.03.21. 23:49:49

Egyetértek az előttem szólóval. Ezek a jelképek messze nem fontosak. Egyikük sem arról szól, hogy a pár szereti egymást és boldogok lesznek együtt, ellenben mindegyik kifejezi, hogy tulajdonba adják az asszonyállatot.

halaloszto 2015.03.22. 11:16:31

esetleg valami olyan jelkep ami a pasihoz kapcsolodik?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.23. 06:54:23

halaloszto : papucs, az ilyen pereckee félék elviselésére :)
süti beállítások módosítása