Ahány nemzet, annyi féle karikagyűrű

2015. március 12.

Lassacskán újra itt van az esküvői szezon, amikor is párok ezrei rohanják meg az ékszerboltokat és kutatják ki a számukra legkedvesebb jegygyűrűt, amelyet szerelmük ujjára húzhatnak a nagy napon.

De vajon ki gondolná, hogy országonként más és más karikagyűrű honosodott meg. Pedig így van. Rendkívül érdekes, és ha egy kicsit elmélyülünk szokásokban, akkor rájöhetünk, hogy sok helyen mennyire más gondolatot képvisel e nemes ékszer.

Nézzük, hol, milyen jegygyűrűket hordanak a házaspárok az európai és angolszász kultúrákban

francia_1.gifLássuk csak például Franciaországot, illetve a francia hagyományokkal bíró országokat, hogy ott milyen ékszereket viselnek a szerelmesek. Ezekben a kultúrákban a három egymásba fonódó kör használata terjedt el, amely a keresztény értékeket hivatott szimbolizálni, úgy, mint a hitet, a reményt és szeretet.

Egészen más a helyzet tőlünk délre, ugyanis Görögország és Törökország bizonyos részein például az ún.: puzzle gyűrű választása gyakori a pároknál. Egy gyűrű is lehet (több egymásba font karikát mintázva), de lehet több vékonyabb, egymásba kulcsolt gyűrű.

puzzle.jpg







kelta-kicsi.jpgMegint csak más szokások honosodtak meg az angolszász társadalmakban. Az Egyesült Államokban, és Kanadában és természetesen a briteknél is például a kelta stílusú jegygyűrű lett a „divat”, miután ezeken a területek sokaknak vannak ír vagy skót gyökerei. Az ő esetükben a kelta kereszt az egységet és a folytonosságot szimbolizálja.

orosz_kicsi.jpgDe nézzük meg, hogy mi a helyzet Oroszországban: a tőlünk keletre lévő hatalmas területen a virágos motívumok lettek népszerűek. Az orosz párok karikagyűrűit ugyanis hagyományosan három egymásba érő rózsa szokta díszíteni, melyek vegyesen arany és fehérarany színezetet kapnak.

Más ékszerekhez hasonlóan természetesen divatirányzatok a jegygyűrűkre is vannak némi befolyással, így például a görög vagy kelta mintás jegygyűrű is gyakran előfordul a mai esküvői szertartásokon.

kelta2_kicsi.jpg

A nemzetek karikagyűrűit még hosszasan lehetne ecsetelni, hiszen az ázsiai kultúrkörökben is egészen más típusú ékszerek divatosak. De persze nem leszünk restek és hamarosan erre is kitérünk még. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasodnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr687261955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása