Karikagyűrűk a keleti és iszlám kultúrákban

2015. március 18.

Korábbi bejegyzésünkben nagyjából kiveséztük az európai és angolszász gyűrűk jelentését és divatját, ám érdemes górcső alá venni az ázsiai ékszereket is. Bár nagyon sok mindenben keverednek manapság a trendek, divatok, a keleti földrészen valahogy egy kicsit mégis minden más.  Nincs is ezzel semmi baj, sőt, igazán izgalmas dolgokkal találkozhatunk, ha egy kicsit jobban körbenézünk.

Kínában nem is volt divat a jegygyűrű

Ha nem foglalkoznánk vele, akkor nem is gondolnánk, hogy van olyan ország, ahol nincs is hagyománya a jegygyűrűknek. Pedig van ilyen hely, sőt. Az egyik ilyen, Kína. Ebben a hatalmas országban, ha hisszük, ha nem, semmiféle tradíciója nem volt a karikagyűrűnek, de mint sok minden más is, ez a szokás is beszivárgott a nyugati kultúrából. A fiatalabb generációk már viselnek jegygyűrűt. Külön érdekesség még, hogy a piros szín nagyon domináns a kínai tradícióban, mert a gazdagság és szerencse jelképe.

kinai.png

Japán is átvette az angolszász szokásokat

Bár egy japán esküvő alappillére a hála, illetve a hálaadás, ide is beszivárogtak az angolszász hagyományok. Ma már ebben az országban is gyűrűt húznak egymás ujjára a párok, az ékszer megjelenése nagyban eltér az európai trendektől. A keleti szigetország manapság egyik legnépszerűbb gyűrűje a mokume-gane, japán kardkészítő technikával készült ékszere, amely laminált színes, ezüst, réz és/vagy aranyötvözet, és amelynek eredménye sok esetben szép faerezet-hatású felszín.

mokume.jpg

Nem viselhet arany jegygyűrűt a muszlim férfi

Rendkívül érdekes, és nem is gondolnánk, hogy az iszlám világban bár hordanak a házaspárok gyűrűt, a férfiaknak tiltott az arany viselése. Így a házasok közül a férfi általában ezüstöt, míg a nők aranyat hordanak. Ennek okán ma a muszlim jegyesek számára így, azaz vegyesen is árulják a gyűrűpárokat. Sokan manapság igyekeznek kihúzni magukat a szigorú szabályok alól, és fehéraranyból készült gyűrűt viselnek, de akárhogy is nézzük, az is arany.

Látható tehát, hogy, ahány nemzetet nézünk, annyi féle karikagyűrű viseletet találunk. Vannak persze sokan, akik ragaszkodnak a tradíciókhoz, ám manapság már a legtöbb országban igen komolyan összemosódtak a trendekkel. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasodnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr677280657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása